vrijdag 29 juni 2012

Bloeiende ui



Ik trof mijn buurman van iets verder op. Hij is een echt doorgewinterde tuinder die al 20 jaar een tuintje heeft, een 'oude rot in het vak'.
Aan hem vroeg ik hoe je kon zien of de aardappels de grond uit kunnen. Nou dat is niet een kwestie van zien maar gewoon van weken tellen, minimaal 10 weken voor een vroeg ras. Ik zit nu op 8 en bovendien is het voorjaar niet heel erg mooi geweest dus ik moet nog even geduld hebben.
'Maar nog wat anders, jij hebt heel wat mannetjes uienplanten, die kan je niet eten.'zei hij.
Ik had echt geen flauw idee waar hij het over had. Hij heeft het mij uitgelegd. Alle uienplanten waar een stengel zichtbaar wordt met daaraan een bloem, dat is een mannetjesplant. De stengel loopt door in de ui en geeft een keihard, stuk in de ui zelf. Hij heeft er een doorgesneden om het te laten zien.
Ik heb dus alle 'stengels' maar verwijderd. Je kan ze wel op een vaas zetten, dan heb je er toch nog plezier van.

donderdag 28 juni 2012

Veel rode bessen



Wat een overvloed zo'n tuin! Ik heb al kilo's aardbeien verwerkt tot jam De oogst wordt wat minder maar vandaag heb ik er nog 1,5 kg van af gehaald. Maar nu gaat de rode bessen struik echt los. En ondanks het feit dat de vogels er zichtbaar van genieten, blijft er nog heel veel over. Als je eenmaal aan het plukken bent dan is het heel moeilijk om er mee te stoppen omdat je steeds weer nieuwe trosjes rode bessen ziet.
Maar nou zit ik met een grote bak vol met rode bessen. Ik heb er 2 geproeft maar ik vind ze nog steeds veel te zuur en dan zit er ook nog een pit in, Brrrr.
Ik heb ze gewassen, van de steeltjes afgeritst, gekookt en gezeefd. (als je ze zeeft hoef je ze dus eigenlijk niet te ritsen, kwam ik te laat achter). Dan houdt je een soort mega zure diksap over. Dit heb ik door de aardbeien gedaan en er jam van gemaakt en .... het resultaat is een niet zo zoete jam, lekker!

zaterdag 23 juni 2012

Het gaat goed!



Jeetje, wat gaat het nu opeens allemaal hard, wat een verschil met de maanden april en mei. Toen keek ik elk klein spriet de grond uit en vond ik de plantjes moedig dat ze door de keiharde klei heen kwamen. Nu blijf ik me verbazen, rode kolen beginnen zich te vormen, broccoli wordt duidelijk zichtbaar tussen de groene stengels, enkele spinazieplanten zijn zelf 'doorgeschoten'.
Dat komt enerzijds door mijn absoluut zinloze idee dat ik het zonde vind de plant te oogsten (waarom heb je een moestuin...duhh) maar anderzijds is er ook een zekere mate van onwetendheid. Wanneer zijn de uien klaar? Kan ik de aardappels al oogsten, ik heb met opzet een vroeg ras genomen. Ik ben stapeldol op nieuwe aardappeltjes.. Ik hou de buurmannen maar heel goed in de gaten, dan kom ik er vanzelf wel achter

dinsdag 19 juni 2012

Aardbeienjam maken




Vandaag is de grote dag. Ik ga mijn eerste jam maken.
Natuurlijk heb ik gisteravond het internet afgespeurd en allerlei handige tips gevonden. Op de blog van koken met Karin staan er een aantal opgesomd, zoals:
Zorg voor brandschone potten (dat was bekend) dampende potten uit de afwasmachine  omgekeerd op een schone theedoek laten uitlekken. Kijk dat is handig ik zag me zelf al met soda in de weer en kokend water. Op de site hoedoen.nl. las ik dat je de potten ook 15 minuten in een oven van 140 graden moet plaatsen voor sterilisatie. Nooit van gehoord maar dat kan ik doen.
Gebruik een grote pan en vul die voor de helft anders kan het er overheen komen. Ook goed om van te voren te weten.
Gebruik ovenhandschoenen e.d..

Mijn jam:

1,5 kilo aardbeien
1 kg geleisuiker
sap van 1 citroen
                                                                                                             
Ik heb de aardbeien heel goed gewassen, dat was echt nodig want er zat zoveel klei aan!
Kroontjes verwijderen en de enkele grote die er tussen zit in stukjes
snijden.
De aardbeien met de geleisuiker vermengen en vervolgens citroensap toevoegen.
De massa aan de kook brengen en als het pruttelt 4 minuten laten koken.
Klaar is Kees!
De jam in de schoongemaakte potten doen, deksels erop en ik heb ze op de kop gezet en te laten afkoelen.

zondag 17 juni 2012

Heel veel aardbeien!



Ik ben een paar daagjes weg geweest en genoten van goed gezelschap, goed eten, goede wijn en zelfs nog op de ene mooie dag deze week: bootje varen en picknicken!
Maar dan krijgt de tuin niet de aandacht die nodig is. Gelukkig groeit alles ook zonder mij verder.
Alleen de aardbeien daar, was het wel te merken. Ik ben vandaag wel een uur bezig geweest met plukken met als resultaat een hele berg aardbeien.
Morgen geleisuiker halen en aan het werk!
O ja, met de rode bessen struik, die ik deel met de vogels doordat ik er geen net over gespannen heb, gaat het ook goed. Een menig rood besje wordt zichtbaar en te zien aan de ravage er onder wordt de struik ook druk bezocht.

dinsdag 12 juni 2012

Aardbeien 2



De buurman had gelijk. Als er een aardbei over de dam is dan volgen er meer.
Wat een rijk gevoel om tussen de plantjes te zoeken naar rode vruchtjes en ik zag dat ik niet de enige ben. Hier en daar misten flinke happen uit het vruchtvlees.
Het zijn vrij kleine, compacte aardbeien. Om me heen zie ik ze vele malen groter hangen maar dat zal wel met de leeftijd van de plantjes te maken hebben.
Ik heb er een saus mee gemaakt samen met 2 bejaarde nectarines die ik nog had liggen.


Aardbeien/nectarine saus:                 
2 nectarines
500 g aardbeien
puntje roomboter
2 eetlepels poedersuiker

De schil van de nectarines halen en in kleine blokjes snijden.
Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in vieren snijden.
Puntje boter verwarmen en stukjes nectarines hier in aanzetten.
Aardbeien toevoegen samen met de poedersuiker.
Het geheel even laten doorwarmen.

Ik heb het gegeten met dikke Griekse yoghurt maar de saus heeft veel meer mogelijkheden.

zondag 10 juni 2012

Turkse spinazie



Op het zakje stond: Zaaien in de vollegrond, breedwerpig of in regels. Niet te jong snijden maar tot een flinke plant laten uitgroeien. Afstand tussen de planten is circa 25 cm.
Dus ik heb keurig in rijtjes gezaaid op een flinke afstand van elkaar, maar dit kan volgend jaar wel wat dichter op elkaar, 25 cm is wat aan de ruime kant.
En wanneer is het groot genoeg om te oogsten?
Mijn probeersels vorig jaar in de voortuin zijn, als ze al niet opgegeten waren door slakken, eigenlijk allemaal doorgeschoten omdat ik het 'zonde' vond om te oogsten.
Met dit in mijn achterhoofd heb ik een flinke portie mee naar huis genomen. Ik heb het verwerkt in een spinazieschotel. Recept volgt.

donderdag 7 juni 2012

Ongewenst bezoek

















Er is overduidelijk geknabbeld aan mijn spitskolen. Ik heb de bladeren bekeken maar ik kan geen beestje vinden. Het zijn geen eenden want ik heb gezien wat die met een plantje doen. Zij laten er niets van over.
Om de jonge plantjes te beschermen tegen deze mysterieuze bezoeker heb ik er yoghurtemmertjes om heen gezet waar ik de bodem uit geknipt heb. (En die beschermmethode heb ik afgekeken van de anderen)
Afgelopen middag sprak ik een van mijn buren erover. Een blik op het plantje zei hem genoeg. Ik heb last van slakken. Zij verschuilen zich in de grond dus de emmertjes hebben geen zin. Slakkenkorrels strooien is de oplossing maar daar hou ik helemaal niet van. Kunnen ze niet gewoon van mijn plantjes afblijven?

dinsdag 5 juni 2012

Eerste oogst



Dit zijn ze: de eerste rode aardbeien. Helaas is een slakje me al voor geweest en heeft al vast een voorproefje genomen. De smaak: nog erg zuur; ze hebben absoluut meer zon nodig.De buurman zegt dat het nu hard gaat, dat je eigenlijk dagelijks bij de planten langs moet wil je anderen (met pootjes of glibberend) voor zijn.
Als ik naar de aardbeienveldjes links en rechts van me kijk dan valt het me op dat hun aardbeien vele malen groter zijn. Dus niet zozeer het aantal neemt af naarmate de plantjes ouder worden maar hun omvang. Aha.

zondag 3 juni 2012

BOERenmarkt












We zijn vanmiddag naar Zwolle afgereisd om te kijken en proeven op de BOERenmarkt. Een onderdeel van het gastronomisch festival 'chefsrevolution' georganiseerd door Jonnie en Thérèse Boer. Een aantal boeren uit de streek presenteerden hun ambachtelijke producten. Eerlijke producten waar niet allerlei chemische spullen aan toegevoegd worden op natuurlijke wijze geproduceerd en gerijpt. En dat proef je: kaas lijkt niet op dat spul in de supermarkt en aardbeien zijn zacht, zoet en vol van smaak.
Hoe heeft het in godsnaam zo ver kunnen komen dat de industrie ons volpompt met allerlei rotzooi?......
Zucht, ik dwaal af.
Ook waren er allerlei restaurants vertegenwoordigt die heerlijke hapjes maakten met die producten, ware schilderijtjes.
En we hebben ZE ook gezien, van heel dichtbij!

zaterdag 2 juni 2012

Herkenning



Langzamerhand krijg ik de regie van mijn tuin weer in handen. Op steeds meer plaatsen begint het me duidelijk te worden wat ik er gezaaid heb, al is het af en toe net een zoekplaatje. Neem nou bovenstaande foto. Na uitvoerige bestudering werd het me duidelijk wat er groeit (behalve onkruid)....bosuitjes!! En als ik dat eenmaal weet dan kan ik het overige weghalen. Best wel een precies en geduldig karweitje, maar daarna ziet het er ook weer tiptop uit. Ben wel blij dat ik maar 1 lapje tuin heb en geen 2 , 3 of zelfs 4.