Ik heb al verscheidene pompoenen in wording, allen geel/oranje en rond. Vandaag zag ik voor het eerst deze mini flessenpompoen.
Ik heb de pompoen eigenlijk net een jaar of 2 ontdekt. Ik wist niet goed wat er mee te doen en als je het simpelweg kookt in water en zout dan smaakt het eigenlijk nergens naar. Maar in de oven geroosterd met olijfolie, knoflook en zout en peper vind ik het zalig. Favoriet bij ons is pompoensoep, naar een recept van (alweer) Jamie Oliver. Het is echt het proberen waard!
Pompoensoep van Jamie Oliver:
16 verse salieblaadjes , |
2 rode ui(en) , in stukjes
gehakt |
2 stengels bleekselderij , |
4 teentjes knoflook , gehakt |
2 wortel , geraspt en in stukjes
gehakt |
2 takjes rozemarijn , alleen de
blaadjes |
0,5 tot 1 Spaanse peper , naar
smaak, zonder de pitjes, fijngehakt |
zout , |
peper , uit de molen |
2 kilo pompoen , ontdaan van de zaden, in stukken, |
2 liter kippenbouillon , of
groentebouillon |
extra vierge olijfolie , |
16 sneden ciabatta , |
vers geraspte Parmezaanse kaas ,
|
Zet een grote pan op een matig vuur en giet er een paar scheuten olijfolie
in. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze 30 seconden tot ze mooi krokant
zen donkergroen zijn. Schep ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op
een stuk keukenrol.
Zet de pan terug op het vuur en doe er de ui, bleekselderij, wortel,
knoflook, rozemarijnblaadjes en de Spaanse pepertjes in, met royaal peper
en zout. Laat dit alles 10 minuten zachtjes bakken tot de groente lekker zacht zijn.
Roer de pompoen en de bouillon door, breng de soep aan de kook en laat ongeveer 30 minuten heel zachtjes doorkoken.
Maak ondertussen de croutons:
Sprenkel een beetje olijfolie op de gesneden ciabatta, laat de olie een beetje intrekken en druk aan beide kanten een beetje geraspte Parmezaanse kaas.
Leg ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze aan beide kanten goudbruin.
Pureer de soep wanner de pompoen zacht en gaar is met de staafmixer of blender. Proef de soep en breng op smaak.
Schep de soep in kommen en leg twee croutons op de soep. Strooi de krokante salieblaadjes er over heen en besprenkel het met wat extra vierge olijfolie.
Met wat minder knoflook en geen Spaanse peper kan ook prima.
In plaats van de croutons doe ik ook vaak een lepel crème fraîche in de soep.
Mijn knip en plakwerk in dit verhaal is niet om over naar huis te schrijven, excuses hiervoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten