dinsdag 17 april 2012

Aardbeien


Een groot deel van de tuin bestaat uit aardbeiplanten (1/5 deel). Die stonden er al en dat vond ik prima. Ten eerste hoefde ik daar dus niet te spitten, een beetje onkruid verwijderen was voldoende en ook niet over na te denken wat ik daar zou gaan planten. Ten tweede ben ik gek op lekkere, zoete aardbeien, dus dat komt goed uit. Makkelijk en lekker dacht ik.
Maar inmiddels ben ik er achter gekomen dat 'makkelijk' zelfs niet voor aardbeiveldjes opgaat. Ik heb vernomen dat aardbeiplantjes in hun tweede levensjaar de meeste opbrengst geven en dat het na hun derde oogst hard minder wordt. Wil je het goed doen dan moet je van de 'oude' planten na de oogst de uitlopers nemen. Aan een uitloper zitten 3 nieuwe stekjes. Het stekje het dichtst bij de aardbeiplantje die is het sterkst, die neem je en plant je uit op een nieuw stukje. Het oude veldje wordt met plant en wel omgespit.
Ok√©, dit had ik vooraf niet in de boeken gelezen.  Aan een goede aarbeienproduktie gaat dus de nodig planning en inspanning vooraf.
Het trieste nieuws is dat mijn aarbeiveldje er al wat jaartjes staat, heb ik gehoord, dus als ik straks jaloers naar de buurmannen kijk dan weet ik nu waardoor dat komt.

1 opmerking: