woensdag 2 mei 2012

AspergesIk ben gisteren bij mijn broer geweest en natuurlijk een bezoek gebracht aan zijn tuin. Het is echt een wereld van verschil. Eigenlijk is het net als appels en peren; niet met elkaar te vergelijken. De zwarte, rulle grond in Zeist en de dikke, vette klei hier in het Noorden.
Wat ik heel erg leuk vond om te zien: de teelt van asperges. De 'wortels' heeft hij op internet besteld (ik heb ze inderdaad ook nog nooit ergens zien liggen). Het eerste jaar kan je niet van de plant oogsten, dan heeft de wortel al zijn energie nodig.
Een asperge is niets minder dan een poging om een plant te vormen. Onder de grond is de uitloper wit, eenmaal boven de grond, in het licht, verkleurt de stengel groen. De bedden worden dus ook wat verhoogd om de weg naar het licht langer te maken. Als het 'kopje' door de aarde heen breekt worden ze eruitgehaald.
Ik denk alleen niet dat het in mijn tuin een succes gaat worden, daar ik niet van die grond bezit waar je als beginnend plantje moeiteloos doorheen groeit.
Gelukkig heb ik van mijn broer een mooi maaltje mee gekregen.
Ik heb besloten er soep van te maken; dat wil ik al zo lang proberen. Mijn directe omgeving is nooit heel erg enthousiast over dit idee, maar dit smaakt echt top!!

Het recept:

500 gr asperges
2 sjalotten
boter
2 1/2 lepel bloem
zout, peper en nootmuskaat
100 gr melk
1 eidooier
fijngesneden bieslook

Ik heb de asperges geschild en in stukjes gesneden. De kopjes geblancheerd in kokend water. (vocht bewaren)
De sjalot en de overige aspergestukjes laten fruiten in de boter. Dan de bloem toevoegen en even laten doorgaren. Dan het kookvocht van de kopjes aangevuld met water tot 750 ml. toevoegen. Goed roeren en de asperge stukjes laten garen in het vocht.
De soep pureren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.\
Door een zeef passeren om alle onregelmatigheden eruit te halen.
De eidooier en de melk los roeren en aan de soep toevoegen. Weer terug op het vuur zetten en laten doorwarmen (niet meer koken)
De soep serveren met enkele aspergepunten en wat fijngesneden bieslook.

1 opmerking:

  1. kom het graag een keer bij je eten :-) of we maken het een keer klaar op Terschelling

    BeantwoordenVerwijderen